Författare: Ray Bradbury
Titel: Farenheit 451
Förlag: DelRey
Utgivningsår: 1953

Det viktigaste i livet är att ha roligt. Eller i alla fall ha tillgång till apparater och aktiviteter som ger en illusion av underhållning.

Det viktigaste i livet är att allt går snabbt. Eller i alla fall få en känsla av att allt är i rörelse. Där vansinnesfärder på motorvägen, där kanske en kanin, en hund eller till och med en människa, körs på och dödas, är en del av underhållningen.

Det viktigaste i livet är inte litteratur, då det är olagligt att läsa och äga böcker.

Guy Montag är brandman och bränner böcker och de hus som de göms i. Eftersom husen är brandsäkra, krävs det att någon med hjälp av fotogen tänder eld på dem. Detta är brandmännens arbete. Människorna som blir avslöjade som ägare till böcker, tas till psykiatrin då deras försök till att lura staten och brandkåren, genom att gömma böcker, ses som ett utslag av dårskap.

Montag möter en dag den nya grannen Clarisse, en ung kvinna som många ser som galen, då hon inte passivt tar in information utan ställer frågan, varför? Hon äger en närvaro som många saknar, och verkar genuint intresserad av att föra ett samtal med Montag. Några till synes enkla frågor som egentligen är ganska svåra och privata, som om han är lycklig, ställer hela hans vardag på ända.

Farenheit 451 är en bra bok som utspelar sig på det lilla planet. Berättelsen rör sig kring Montag, hans vardag och de människor som han möter. Det är ingen storslagen bild av en totalitär stat som målas upp. Utan staten representeras av brandmännen och då främst i formen av Montags chef Beatty. Här är det inte den lilla människan som ställs mot den omänskliga staten, utan istället ligger fokus på konflikten mellan människorna. De som ser värdet i böcker och läsande och de som inte gör det.

Annonser