Författare: Isaac Asimov
Titel: The Currents of Space (Dömd planet)
Förlag: Signet Books
Utgivningsår: 1952

På planeten Florinia odlas kyrt, en fiber som har en nästintill magisk egenskap. Beroende på hur tråden spinns, kan man bestämma vilken färg som det slutgiltiga tyget kommer ha.  Kyrt är materialet som alla vill ha men då det bara kan odlas på Florinia, är det bara tillgängligt för ett fåtal.

Produktionen och handeln med kyrt kontrolleras av planeten Sark. Sarkiterna lever sina liv i lyx medan förhållanden för invånarna på planeten Florinia är torftig. Florinianerna tvingas att arbeta på kyrt-fälten under slavliknande förhållanden. Det trantoriska riket som arbetar för fred i galaxen, ser dock mellan fingrarna för detta. För om något skulle hota produktionen av kyrt, skulle andra planeter protestera och den rådande freden skulle därmed vara hotad. På Florinia hittas en dag en man som har tappat minnet. Han minns inte vad han heter eller varifrån han kommer. Det enda han kommer ihåg är att Florinia är hotat av undergång.

Detta är en berättelse som bär många element: av science fiction, politiska intriger samt  en detektivhistoria men Asimov knyter fint ihop trådarna på slutet. Currents of Space ingår i imperieromanerna, jag har inte läst de andra men berättelsen står gott på egna ben. De övriga två är The Stars, Like Dust (Världar i krig) & Pebble in the Sky (Förbjuden värld).

Så måste jag bara säga några ord om omslaget. Jag tycker nämligen att det är fantastiskt. Kombinationen med den gamla resväskan och kameran samt de futuristiska rymdskeppen är så härlig. Bilden är skapad av Stanley Meltzoff och kan skådas i större format här.

Sedan att denna utgåva från Signet Books, som ägs av NAL (Rich Reading at Low Prices) bara kostade 25 cent, ungefär 13 kronor idag, bidrar också till bokens charm. Bokens kanter är också rödfärgade, även om detta knappt syns på fotografiet.