Författare: Rebecca Hunt
Titel: Mr Chartwell
Utgivningsår: 2010

/../ ‘My services consist of periods of time when I visit specific people, people who experience a specific darkness. Churchill is a regular’. Mr Chartwell made the next disclosure carefully. ‘He names his depression the Black Dog.’

Året är 1964 och det är bara ett par dagar kvar tills Winston Churchill ska avsluta sin politiska karriär. Det är en dag som han har fasat inför och han ägnar sin tid åt att grubbla över det som har varit och det som ska komma. Det är en svår period för Churchill och inte blir det bättre av att den svarta hunden envisas med att hålla honom sällskap.

Samtidigt får vi följa Esther Hammerhans, änka sedan två år och bibliotekarie i Westminister. Hon har beslutat sig för att hyra ut ett rum och får en dag besök av en Mr Chartwell. Mr Chartwell eller Black Pat som han också kallar sig själv, är en stor svart hund och vill hyra rummet för en kortare tid. Esthers hus ligger nämligen på bekvämt avstånd till Churchills hus Chartwell men det visar sig att Black Pat även har andra orsaker till att ta in hos Esther. Han har, ska det visa sig, nämligen varit där förut.

Boken visar på ett bra sätt hur svårt det kan vara att värja sig mot svarta tankar. Uttrycket the black dog, kopplas främst samman med Winston Churchill, som ska ha kallat sin depression för just detta. I romanen så visar Rebecca Hunt hur väl denna bild passar för att beskriva depressionen. Black Pat är verkligen enerverande. Han är stor, det går inte missa hans närvaro. Han är intelligent och gillar ordlekar och svarar alltid spydigt och skapar osäkerhet med sina kommentarer. Samtidigt är han trots allt en hund, drar in djurben, och kan inte motstå frestelsen att jaga ett ihopknycklat papper.

Jag gillar verkligen den här boken. Den behandlar ett allvarligt och svårt ämne på ett finstämmigt och charmigt sätt. Humorn ligger trots allt alltid nära, även om den har en svart/melankolisk underton.

Annonser