Författare: Hisae Iwaoka
Titel: Saturn Apartments
Utgivningsår: 2010

Jorden har blivit förklarad naturreservat så alla invånare har evakuerats till ett enormt lägenhetskomplex. Detta är format som en ring som ligger runt jorden på 35 kilometers avstånd, så de som har tillgång till fönster i sina lägenheter, kan se jorden de lämnade bakom sig. Strukturen är uppdelad i de nedre, mellan och övre regionerna. I de nedre nivåerna, som  nästan bara har tillgång till artificiellt ljus, lever Mitsu.

Mitsu har precis avslutat skolan och ska börja jobba som fönstertvättare, det yrke som hans far hade innan han försvann under ett arbetspass. Mitsus far är förmodad död, då de atmosfäriska förhållandena utanför (-40 grader Celsius) gav honom en liten chans till att överleva.

Detta är en berättelse med SF- element, men det är främst en  historia som rör sig kring människorna i Mitsus närhet och de människor som han tvättar fönster åt. Deras vardag, drömmar och förhoppningar och längtan tillbaka till jorden. Det har i skrivandets stund getts ut tre volymer av Saturn Apartments och allteftersom berättelsen och karaktärerna fördjupas blir jag mer nyfiken att följa dem och se hur framtiden ska te sig.

Hisae Iwaoka har även skrivit den fina Drömmarnas djup som är utgiven av Ordbilder förlag. I september i år kommer de även att ge ut Aomanjuskogen.

Simon säger har också recenserat Saturn Apartments

 

Annonser