Författare: Elizabeth Stuckey-French
Titel:The Revenge of the Radioactiv Lady
Utgivningsår: 2011

By the time Marylou Ahearn finally moved into the little ranch house in Tallahassee, she’d spent countless hours trying to come up with the best way to kill Wilson Spriggs. The only firm desicion she’d made, however, was that proximity was crucial. You couldn’t kill someone if you lived in a different state.

Marylou är 77 år och besatt av tanken att ta livet av Wilson Spriggs. Han var på 1950-talet ansvarig för en hemlig statlig undersökning i vilken faran med radioaktivitet skulle studeras. Så unga blivande mödrar gavs ovetande en dryck kamouflerad som vitaminer men som istället innehöll radioaktivt järn. Marylous dotter dör vid unga år till följd av cancer. På sin ålders höst får Marylou av en slump reda på var Wilson Spriggs bor och beslutar sig för att hämnas det han gjort. Hon flyttar således till ett hus i samma bostadskvarter som Spriggs och ändrar sitt namn till Nancy Archer efter huvudrollsinnehavaren i filmen Attack of the 50 foot woman. Till skillnad mot filmens Nancy blir bokens Nancy inte jättestor, inte heller får hon några andra superkrafter som kan hjälpa henne i sökandet efter hämnd.

Då Wilson börjar bli dement han har flyttat in hos sin dotter med familj. Det är en brokig skara med färgstarka individer som vi får möta. De ägnas alla ett kapitel åt gången genom boken och på sätt blir det lätt att komma dem nära och känna sympati med dem. Även om slutat känns lite krystat och snabbt ihopknutet så är det trots allt en god söndagsläsning.

Värt att nämna är att Stuckey-French har utgått från riktiga händelser som hände under 1950-talets Amerika och som skildras i boken The Plutonium Files. Nu har jag inte läst denna bok men den verkar intressant om än rätt skrämmande. Tidsperioden är trots allt väldigt spännande med den blandade optimism och pessimism som rådde i samhället. Där vetenskapen samtidigt bjöd på både räddning och undergång. Mer om detta och dess kulturella uttryck i modet i nästa inlägg. Håll utkik.

 

 

 

 

Annonser