Titel: The Giver
Författare: Lois Lowry
Utgivningsår:1993

Jonas har en förmåga att se bortom som gör att han vid bråkdelen av en sekund lägger märke till hur föremål verkar förändras.Vid tolvårsceremonin som bestämmer vilken uppgift invånarna ska utföra, blir Jonas utvald att bli nästa mottagare av minnen. Den nuvarande, en gammal man som tydligt är präglad av smärta ska utbilda sin efterträdare. Undervisningen sker inte i vanlig form, där Jonas får lyssna på vad den gamle mannen kan berätta för honom, utan istället sker överföringen av kunskap på telepatisk väg. Jonas får direkt uppleva hur snö, krig och kärlek känns.

I det samhälle som Jonas lever finns det inga känslor kvar. De är alla samlade hos mottagaren. Detta för att inte kaos och oordning ska råda. Istället hyllas likheten och människorna lever sina liv utstakade i redan förutbestämda spår. Familjerna sätts samman och föräldrarna kan ansöka om att få tilldelas två barn, en dotter och en son. När invånarna når en hög ålder placeras de i ålderdomshem där de väntar på befrielsen. Även små barn som inte lyckas nå de satta målen befrias även de. Allt eftersom Jonas får fler minnen och känslor av givaren, får han en större insikt om allt som de har givit upp i fråga om att skapa likhet och den tidigare utopiska vardagen ter sig alltmer dystopisk.

Till skillnad mot Lathe of Heaven och Anthem så är huvudpersonen i The Giver en ung pojke på 12 år. Boken kategoriseras som ungdomslitteratur men för den som inte räds sådana etiketter så bjuds det på en kort men rik historia om hur det kan vara att växa upp i den mening att gamla föreställningar krossas med nya insikter. Där idéen om den gamla nya världen sakta krackelerar.

Annonser