Titel: The Time Machine
Författare: H.G. Wells
Utgivningsår: 1895

Först ut i samlingen med romaner av H.G. Wells är The Time Machine. Denna läste jag för cirka ett år sedan men då den ingår i samlingen och då den inte heller finns recenserad så fick det bli en omläsning.

Historien tar sin början i en middagsbjudning dit tidsresenären har bjudit in ett antal gäster. Han talar om för dem att han uppfunnit en tidsmaskin, vilket möts med allmän skepsis men han vidhåller sin ståndpunkt och ber dem komma tillbaka en vecka senare. En vecka fortlöper och det blir dags för en ny bjudning men nu saknas husets herre. Kvällens timmar går men plötsligt så infinner sig mannen. Han saknar en sko och hela hans utseende och beteende är härjat och uppjagat. Efter att ha förtärt lite mat, så berättar han sin historia efter att ha säkerställt sig om att ingen ska avbryta honom och här byts berättare och tidsresenären blir den som nu håller i historien.

Han har rest till framtiden men till en framtid som inte bjuder på tekniska avancemang, istället verkar de små människoliknande varelserna som lever där mest ägna sina dagar åt lek. De är glada och lyckliga men omgivningarna präglas av ett stilla förfall. Alla försök till att kommunicera går om intet och mycket i varelsernas beteende irriterar tidsresenären. Deras uppträdande verkar till en början vara präglat av att inget kan bekymra dem och när tidsresenären märker att hans tidsmaskin är borta kan han inte få någon av varelserna att förstå att det är ett stort bekymmer för honom, inte heller erbjuds han någon hjälp. Trots det tillsynes bekymmersfria tillvaron så är det något som lurar under ytan för det finns platser som de små varelserna inte vill besöka samt att mörkret skrämmer dem.

Första gången jag läste romanen tyckte jag inte att den var så bra, därför tvekade jag lite inför om jag skulle läsa om den. Inget har förändrats efter denna läsning, jag kan inte påstå att detta är en favorit. Det är en intressant tanke att framtiden inte teknisk avancerad, att utvecklingen någon gång har avstannat men det blir för mycket en historia som präglas av en katt och råtta lek med det som gömmer sig i mörkret och hur det hotar de fridfulla små och tidsresenären.

Annonser