Titel: Siri von Essen i verkligheten
Författare: Maj Dahlbäck
Utgivningsår: 1989

Första kvinnan ut i min Strindbergsutmaning är Siri von Essen. Hon är Strindbergs första maka och de gifte sig 1877 efter att hon skiljts sig från sin första make Carl Gustaf Wrangel. Hon hade länge drömt om att få arbeta som skådespelerska något som hon inte kunde ägna sig åt när hon var gift med Wrangel men nu när hon är gift med en annan konstnär finns det inte längre några sociala hinder kvar. Så hon tar och utbildar sig till skådespelerska, får anställning vid Dramaten samt fina recensioner för sina framträdanden. Men sedan följer alla år i utlandet som för Siris del mest består av att administrera alla flyttar och hålla ihop ekonomin och familjen efter August infall för att ständigt flytta runt i Europa. Samtidigt som deras förhållande blir allt sämre. 1890 inleder de skilsmässoförhandlingar och när den är klar 1893 flyttar Siri och de tre barnen till hennes barndomsland, Finland. Här följer sedan flera ekonomiskt svåra år, då August inte betalar ut något underhåll men Siri försörjer familjen med bland annat översättningsarbeten och att ge dans-, och teaterlektioner.

Det blir uppenbart i boken att Maj Dahlbäck tar Siris parti, vilket visserligen kanske inte är svårt att göra då en stor del av deras äktenskap inte var en dans på rosor. Siri von Essen är en stark och driven kvinna som klarar av de ena prövningen efter den andra, för det blir det mest bekymmer och pengaproblem.

Jag finner det svårt  att hålla intresset uppe, för även om jag kan känna sympati för henne så känner jag aldrig riktigt för henne. Inte ens i början när Siri och August kurtiserar varandra med smäktande kärleksbrev, kan jag bli speciellt engagerad i deras kärlekshistoria.

Annonser