Titel: The War of the Worlds
Författare: H.G. Wells
Utgivningsår: 1898

Som med de flesta romanerna i samlingen av H.G. Wells känns det nästan onödigt att närmare redovisa för själva handlingen, då de likt övriga klassiker i någon form, mer eller mindre korrekt lever i vårt kulturella medvetande. Världarnas krig fick ju ännu en plats i historieböckerna genom Orson Wells radiobearbetning 1938 som skrämde slag på en del av amerikanska befolkningen.

I världarnas krig, får vi främst följa en man, vars namn aldrig blir känt, genom hela berättelsen. Från det att de första marsmänniskorna landar på jorden och den jakt på människor som de sedan bedriver med hjälp av sina värmestrålar och en gas som dödar allt som kommer i närheten, till den relativt lugna upplösningen på historien. I några kapitel får vi även följa mannens bror som befinner sig i London och hans vedermödor för att undkomma det kaos som följer i utomjordingarnas spår

Världarnas krig är den roman som jag än så länge tycker bäst om av de tre berättelser som jag nu har läst. Fastän jag inte är så road av utomjordingar som anfaller eller på annat sätt hotar människorna som lever på jorden så är detta trots allt en spännande historia. En stor del av behållningen med romanen är huvudpersonens förståelse och sakliga redogörelse för varför varelserna från mars invaderar jorden. Han upplever farorna men uppfylls egentligen aldrig av något hat eller längtan efter hämnd.

Det finns även små tidsdokument som gör att jag fastnar lite extra för den här berättelsen. Dels är det hatten, eller inte minst avsaknaden av den som får tjäna som ett tydligt bevis på att någon har sprungit i all hast. En annan sak som ofta betonas är cykeln. Dels är det många cyklister som kommer till byn där den första marsmänniskan har landat, samt att huvudpersonen nämner att han höll på att lära sig cykla. Runt 1890 får cykeln det utseende som vi är vana vid och ersatte helt den tidigare höghjulingen.

Annonser