Titel: The Turn of the Screw
Författare: Henry James
Utgivningsår: 1898

Berättelsen tar sin början i att ett par vänner har samlats och hur en av dem tar och läser ur en dagbok. Historien har nedtecknats av en guvernant och eftersom hon nu är död, får mannen som kände henne föra hennes historia vidare.

Guvernanten får i uppdrag av en man att ta hand om två barn, Flora och Miles och hon blir genast charmad av dem. De är två små vackra liv i vilka det inte kan rymmas några onda tankar eller handlingar. Därför kommer det som en smärre chock att lille Miles har blivit relegerad från sin skola och guvernanten försöker förstå vad anledningen kan vara och i små timida försök försöker hon få honom att berätta vad som har hänt.

Vid flera tillfällen dyker två personer upp som tycks vaka över barnen och när guvernanten beskriver deras utseende för hushållerskan visar det sig att det är den tidigare guvernanten Miss Jessel och Peter Quint som också var anställd vid godset men som båda dog under mystiska omständigheter. De tycks vaka över barnen och enligt guvernanten är de ute efter barnens själar och det blir en slags dragkamp om barnen.

Det första intrycket av historien var att jag någongång under historien hade tappat bort mig. Det är nämligen tvära kast mellan hur guvernanten ser på möjligheterna att rädda barnen. Ena sekunden går de att rädda och i nästa är de förlorade. Efter att ha läst lite vad andra har tyckt om boken föll bitarna på plats, så för mig hade detta varit en bra bok att läsa och diskutera med andra. För det var många små ledtrådar som gick mig om intet.

Det är en klassisk spökhistoria på 96 sidor och nämner två andra klassiska historier, nämligen Jane Eyre och The Mysteries of Udolpho. Jane Eyre har jag nyligen sett och kommer nog läsa om i framtiden och jag blev lite nyfiken på The Mysteries of Udolpho men det verkar vara en riktig tegelsten på runt 700 sidor. Någon därute som har läst Udolho och som kan rekommendera eller avråda att jag börjar på en till synes evighetsbok?

Annonser