Titel: Everything is it’s own reward
Författare: Paul Madonna
Utgivningsår: 2011

That’s not an answer Jim, That’s just a bunch of words strung together

Det finns böcker som inte lätt går att kategorisera in i något fack. Paul Madonnas bok Everything is it’s own reward är precis en sådan bok. Den tänjer på begreppen tecknad serie och grafisk roman och låter även bilderna vid flera tillfällen sträcka ut sig över ett helt uppslag. Boken läses som ni kan se av bilden ovan, åt fel håll (liggande). Det blir som att man bläddrar sig framåt i historien även om historierna inte har mer gemensamt med varandra än att de utspelar sig i eller nära staden.

Det är fantastiskt fina akvareller som främst avbildar stadsvyer och det finns förutom ett undantag, inga människor med på bilderna. Städer, gjorda för och av människor men där det inte finns några människor är något som fascinerar mig mycket men det mänskliga livet i bilderna finns istället i de textstycken som ackompanjerar akvarellerna. Det är texter som ger en bild av samhället präglat av en svart humor men även gjord med en kärlek till staden och människorna. Många gånger får jag associationer till Jan Stenmark, som med sin collageteknik blandar humor, ironi och absurditet på allra bästa sätt.

Paul Madonna har skapat en fantastisk bok, en slags urbaniserad sagobok för vuxna. Han har även gett ut All Over Coffe, så jag kommer återvända till Paul Madonna framöver.

Wandering from her office into the museum district, she tells me she doesn’t want to go home. ”If I go now” she says, ”I’ll just play that game with myself. The one where I stare out the window and pretend I won’t go in tomorrow.”