Titel: How to Live Safely in a Science Fiction Universe
Författare: Charles Yu
Utgivningsår: 2010

When it happens, this is what happens: I shoot myself. Not, you know, my self self. I shoot my future self. He steps out of a time machine, introduces himself as Charles Yu. What else am I supposed to do? I kill him. I kill my own future.

Charles Yu spenderar all sin tid utanför tiden i sin tidsmaskin där hans enda sällskap består av Ed, hunden som egentligen inte existerar och Tammy operativssystemet med en depressiv läggning. Ibland ringer även hans chef Phil för att stämma av läget. Phil är egentligen ett hologram men vet inte om det själv, utan lever gott i tron att han efter jobbet går hem till sin fru deras barn. Hans fru vet däremot om att de båda bara är program men vill inte förstöra illusionen för honom genom att berätta sanningen.

Låter det rörigt? Längre fram i boken kommer även Charles Yu, som förövrigt delar samma namn som författaren, att hamna i en tidsloop då han dödat sig själv. Innan det sker hinner dock hans framtida jag överlämna en bok med titeln How to Live Safely in a Science Fiction Universe, med orden att räddningen finns i boken.

Även om bokens handling kan tyckas rörig med saker som existerar men ändå inte och tid som finns men som man kan ställa sig utanför, så är det inte så knasigt som det låter, utan det blir i boken något självklart så som det skulle kunna vara i ett science fiction universum. Boken är mycket rolig även om det finns en melankolisk underton i den. Människor hyr tidsmaskiner i försök att resa tillbaka i tiden men väl där, upptäcker de att de inte kan ändra på historien. Även om de vet om det så låter de det inte hindra dem från att försöka. Många väljer även att resa tillbaka till sitt livs värsta ögonblick. För som tidsmaskinsreparatören säger, folk vet vad de ska göra för att bli lyckliga.

Även om det finns mycket science fiction element i boken och små korta och lite nördiga referenser till SF-genren så är detta en bok som tar upp mycket mänskliga ämnen, som kärlek, smärta, att våga växa upp och att faktiskt leva i den riktiga tiden, det vill säga här och nu.

Annonser