Sherlock Holmes är en av mina favoritkaraktärer men jag är inte så intresserad av att läsa eller se historier som spinner vidare med den store detektiven. Det är Arthur Conan Doyles historier som gäller, så därför var jag väldigt sen med att se den nya BBC-produktionen Sherlock. Egentligen borde jag väl inte varit så skeptisk, BBC brukar vara förknippat med kvalitet. Hur som haver, så har jag nu sent omsider sett första Sherlock och tänkte ägna detta inlägg åt att jämföra A Study in Pink (Sherlock) med A Study in Scarlet (Sherlock Holmes).

En liten varning dock, jag kommer avslöja detaljer från handlingen och det råkade bli ett ganska långt inlägg, fastän jag försökte hålla mig kort.

Det de båda har gemensamt är att doktor Watson nyss är hemkommen från Afghanistan där han skadades i axeln. Det är samme man som förmedlar kontakten mellan Watson och Holmes när Watson berättar att han inte längre har råd att bo kvar i London. Där Watson däremot inte vet något om Holmes i teveserien, så får bokens Watson en kort presentation av den säregne detektiven Sherlock Holmes. En sak som berättas är att han gör märkliga experiment, bland annat hur han har studerat blåmärken på en avliden kropp efter att ha slaget den med en käpp. I teveserien använder Holmes visserligen en ridpiska men även piskan finns med i boken även om den dyker upp långt senare i samband med att någon har sett mördaren utanför det hus där en kropp hittas.

I boken är det bara två män som mördas mot teveserien där det till en början talas om en serie självmord. I boken har de båda en koppling till varandra medan en sådan egentligen inte finns bland de mördade i teveserien.

Huvudoffer, så att säga i Sherlock är den kvinna klädd i rosa som hittas i ett ödehus. I boken får historien sin färg genom att Holmes förklarar att ”There’s the scarlet thread of murder running through the colourless skein of life, and our duty is to unravel it, and isolate it, and expose every inch of it”.

Även i Sherlock Holmes så hittas ett offer i ett ödehus. Här är det en man som hittas och med hjälp av de papper som återfinns på kroppen kan de identifiera mannen. Området som ödehuset ligger i är Lauriston Gardens och Lauriston Gardens återanvänds även i teveserien i det sms som Holmes och Watson skickar till den döda kvinnas mobil.

Både offret i teveserien och i boken har båda rest till London och detta är något som Holmes kan utläsa genom att ingående studera den döde. En vigselring har också en betydelse. I boken ger den en ledtråd till vem som dödade mannen och varför medan det i det i teveserien får vara en del av det som Holmes studerar för att få en bild av vem hon var och vilket liv hon levde.

Rache finns också med även om de använder det på helt olika sätt. I boken är det det tyska ordet för hämnd medan det i teveserien är namnet på kvinnans dotter (Rachel).

I A Study in Scarlet sätter Sherlock Holmes in en annons om att en vigselring är upphittad i tron om att mördaren ska komma förbi och hämta den. Istället kommer det en gammal kvinna som hävdar att ringen tillhör hennes dotter. Kvinnan hoppar in i en droska och Holmes klänger sig fast bak på droskan men när droskan väl stannar så har kvinnan försvunnit. I teveserien finns det även en ganska vild jakt på en taxibil och när de väl har sprungit ifatt den så visar det sig att det i taxin bara fanns en oskyldig amerikansk turist.

I boken hittas sekreteraren till den mördade mannen, död och i hans rum hittas flera piller. Holmes har redan när de hittade den förste mannen förstått att han hade förgiftats men nu får de även konkreta bevis. När han senare ger ett av pillren till en döende hund och hunden inte dör förstår han att vissa piller är giftiga och andra inte och att mördaren därmed har spelat rysk roulette med de mördade.

Detta med pillren är något som i teveserien inte avslöjas förrän i slutet när Holmes har följt med taxichauffören. I serien så kommer mördaren upp i lägenheten på 221B Baker Street men går ner igen till gatan och bjuder Holmes att följa med honom. I boken kommer även mannen som kör droska (därav användandet av piska) upp i våningen men får där handfängsel satta på sig. Båda mördarna har ett aneurysm i hjärnan. Där mördaren i boken agerar på egen hand driven av hämnd för sin älskade, så arbetar mördaren i teveserien på uppdrag av Moriarty.

Conan Doyle skapade Moriarty, Sherlock Holmes ärkefiende, för att ta död på Holmes då han tröttnat på att skriva om detektiven. Att de i teveserien introducerar Moriarty redan i första avsnittet känns ändå ok, då en ärkefiende ändå bör vara en Ärkefiende.

Den nya serien får helt klart godkänt. Ett stort plus är att den moderna versionen med snyggt foto och jag gillar speciellt sekvensen när de jagar taxibilen, bilderna på kartorna och hur vi visuellt får se hur Holmes planerar hur de ska genomskjuta bilen.

Annonser