Titel: Anya’s Ghost
Författare: Vera Brosgol
Utgivningår: 2011

Att ha ett eget spöke som bland annat kan hjälpa till med fuska på provet då du glömt att plugga, kan kanske vid en första anblick verka praktiskt, speciellt om du är en tonårstjej med alla bekymmer som det innebär. Lägg sedan till att du kommer från ett annat land (Ryssland) och har kämpat med din vikt för att passa in i den stereotypa värld som skolan ändå är. När spöket sedan börjar styra lite väl mycket och påverka dig till att bli någon annan inser du att det finns nackdelar med att ha ett psykostiskt spöke vid din sida.

Vera Brosgol har skapat en serie där vardagens bekymmer och frågor om identitet och att våga stå upp för sig själv avhandlas i bakgrund av en historia om ett spöke som önskar att hon fortfarande levde.

Vera Brosgol har en väldigt rund tecknarstil samtidigt som huvudpersonens fötter ofta är nästintill ickeexisterande, vilket gör att bilderna ibland känns lite skeva.

Själva spökhistorien är ok men jag listar ganska snart ut hur det kommer att sluta men jag vill ändå inte avskriva denna serie helt. Den har helt klart sina poänger och skulle passa bra i ett skolbibliotek där unga tjejer kan få möjligheten att hitta och läsa om Anya och hennes äventyrliga vardag.

 

Annonser