cykel

Det brukar talas om att det i England mellan åren 1890-1905 rådde en period av cykelmani. Det var då som cykeln för första gången blev tillgänglig för den stora massan. Cykeln hade tidigare varit väldigt exklusiv och enbart något som få hade råd att köpa. Vid 1890 fick även cykeln i princip det utseende som vi idag är vana vid och ersatte helt den tidigare höghjulingen.

Den nya säkerhetscykeln gjorde det möjligt för flera att enkelt och snabbt kunna förflytta sig. Att resa enbart för det rena nöjets skull blev nu tillgängligt för många fler, oberoende av samhällsklass och kön. Med cykeln kom en ny frihet.

Mr. Hoopdriver i H.G. Wells roman The Wheels of Chance är en arbetare som med hjälp av cykeln för en billig penning får se sig om i England. Klädd i sina fritidskläder är han inte längre bara ett dåligt betald butiksbiträde utan han är en av folket på ett helt nytt sätt. Hans färdkamrat, kvinnan i grått, iklädd bloomers väcker viss uppmärksamhet och även spe. Uttrycket lössläppta kvinnor ska härröra från denna period när kvinnor började cykla. Cyklande kvinnor var långt ifrån respektabla och hade en ohämmad moral. Andra som Susan Brownell Anthony,  aktiv inom rörelsen för kvinnors emancipation såg dock det hela ur ett helt annat perspektiv.

Let me tell you what I think of bicycling. I think it has done more to emancipate women than anything else in the world. It gives women a feeling of freedom and self-reliance. I stand and rejoice every time I see a woman ride by on a wheel…the picture of free, untrammeled womanhood.

Innan jag avslutar detta tema vill jag passa på att tipsa om läsvärda böcker och bloggar .

Om cykelns historia och påverkan på samhället kan man läsa om i Gert Ekströms bok Älskade cykel.

Bikeyface tecknar cyklingens alla uppförs-, och nedförsbackar med en humoristiskt penna.

Cyklistbloggen skriver bland annat om hur det är att cykla i Stockholm men de skriver även om allt som rör cyklister. I deras länklista kan du även hitta andra som cyklar och bloggar i bland andra delar av Sverige.

Cycle Chick – Folk som cyklar med stil.

Uppdaterat: Eftersom denna post med sina länkar drar till sig oerhörda mängder spam, så är länkarna nu borttagna. Använd därför valfri sökmotor för att hitta dem.

Annonser