Titel: Catch 22
Författare: Joseph Heller
Utgivningsår: 1961

-I’d like to leave the army please, sir.
-Good Heavens man why?
-Itś dangerous.

Det är svårt att inte koppla samman Joseph Hellers roman med replikerna från Monty Pythons sketch, då det finns en komisk absurdism som förenar dem båda.

Yossarian, bokens huvudperson, vill inget annat än att få åka hem men får istället stångas bland annat mot det eviga moment 22. Är det inte det faktumet att hans rädsla för att bli dödad i själva verket är en sund reaktion och visar att han inte alls är galen, galen nog att bli hemskickad, så är det översten Cathcart som i sin strävan efter befordran till general hela tiden ökar antalet antalet uppdrag som ska utföras innan mannarna blir hemskickade.

Boken är full med dråpliga situationer och personkaraktärer och det är mycket som får sig en känga i Hellers roman. Det eviga administrativa helvetet där allt ska göras enligt reglerna och där ingen tar något egentligt ansvar. Där det personliga ställningstagandet är viktigare än allmängiltig moral och inte minst krigets avhumaniserade konsekvenser.

Boken är rolig men längre in i historien blir det en alltmer svart och grotesk humor. Vid flertal tillfällen var jag tvungen att lägga ner boken och göra uppehåll i läsningen för boken har en tendens att krypa nära inpå och det blir för mycket. Det är trots detta en bra bok och den lämnar nog ingen oberörd.

Annonser