Titel: Ready Player One
Författare: Ernest Cline
Utgivningsår: 2011

Många tycks relatera ordet verklighetsflykt till något negativt men Wade har all anledning till att fly verkligheten. 2044 står världen vid sin avgrund. Naturresurserna är i princip slut, klimatet är havererat. Svält och sjukdomar är i princip det enda som folket numera har gemensamt. Detta och den virtuella verkligheten, OASIS, som alla kan koppla upp sig till. En av grundarna till OASIS, James Halliday dör och lämnar efter sig ett testamente där han skänker bort sin förmögenhet och även kontrollen för OASIS till den som kan hitta påskägget. Under flera år har jakten pågått men ingen har lyckats lösa den första gåtan tills en dag Wade lyckas med detta och jakten tar ny fart.

James Halliday var besatt av 1980-talets populärkultur, så boken är full med referenser till filmer, datormodeller och musik från det årtiondet. Detta är inget som stör, utan det är mest roligt att påminnas om kultur från förr. Komplett lista på allt som nämns i boken finns här. Det här är först och främst en nostalgisk berättelse med små inslag av science fiction.

Dataspel av olika slag har också stor betydelse för berättelsen, dels utspelar den sig i en virtuell verklighet och väl därinne ska olika spel spelas för att lösa gåtorna i jakten på ägget. Detta gör att det blir ett driv i berättelsen även om det kanske skruvas åt lite väl mycket mot slutet. Jag har inte spelat speciellt mycket i mina dagar (främst då peka-klicka-spel från Lucasarts) men även för mig så blir det roande att läsa. För underhållande är det om än nostalgiskt i överflöd och det underlättar nog att inte känna sig främmande för all sorts verklighetsflykt för att uppskatta den här berättelsen.

Annonser