Titel: The Rivers of London/ The Midnight Riot
Författare: Ben Aaronovitch
Utgivningsår: 2012

Peter Grant, polis i London, är på väg att ta nästa steg i sin karriär. Tyvärr verkar det som om han kommer att få en visserligen viktig men ack så trist administrativ tjänst, så långt bort från gatans action som man kan komma. Detta kommer ändras i och med att Peter en kväll får kontakt med ett vittne till ett bisarrt mord. Vittnet är nämligen ett spöke.

Istället för att bli en pappersvändare får Peter istället arbeta med Nightingale en gentleman av den gamla sorten som har hand om de fall där övernaturliga ting är inblandade. Så förutom att leta efter en mördare som sprider okontrollerbar ilska runt om sig, så behöver Peter lära sig magi och samtidigt försöka medla mellan trilskande flodgudar.

Ben Aaronovitch skriver rappt och likaså är handlingen i berättelsen. Även om vändningen när Peter kom på hur allting låg till gick lite väl snabbt, så är det ändå en underhållande läsning och det är främst de små finurliga kommentarerna som är behållningen med boken. Peter själv är lite för mycket testosteron för att jag ska fastna ordentlig för honom men det gör inget för det finns andra personer runt om som är desto intressantare. Nightingale den tweedklädde gentlemannen som kör en gammal Jaguar eller hushållerskan Molly som ljudlöst glider fram och lagar de mest underliga maträtter.

”So magic is real real,”I said. ”Which make you a … what?”
”A wizard.”
”Like Harry Potter?”
Nightingale sighed. ”No,” he said. ”Not like Harry Potter.”
”In what way?”
”I’m not a fictional character,” said Nightingale.

Annonser