Titel: Halloween Part
Författare: Agatha Christie
Utgivningsår: 1969

När det gäller mord är det nog inte många som frivilligt skulle kliva fram i rampljuset. I skenet från en Jack-o’-lantern, så tillkännager Joyce att hon har bevittnat ett mord och senare på kvällen hittas hon dränkt i karet där man tidigare under Halloweenfesten har försökt att fånga äpplen med munnen.

Det är en klassisk Pojken och vargen-historia där alla misstror vad Joyce har sagt. Så det blir för Hercule Poirot att inte bara hitta en mördare utan även att få fram om Joyce talade sanning eller inte.

Detta är min första roman som jag har läst av Agatha Christie och även om jag kan tycka att mordhistorien var ganska beige, så fanns det andra kvalitéer som jag uppskattade. Christie har ett finurligt sätt att uttrycka sig på och det finns även en humoristisk ton i sättet hon beskriver personerna men även mellan karaktärerna sinsemellan.

En intressant tidsmarkör i Halloween Party är diskussionen om datorn. Poirot beskrivs av sin vän som en vandrande dator, då han tar in, sorterar och bearbetar en massa information. Boken gavs ut 1969 men redan då i stordatorernas tid, så är datorn orsaken till allt krångel.

I know that there is a proverb that says ‘To err is human’, but a human error is nothing to what  a computer can do if it tries.

Annonser