Titel: Orchid
Författare: Tom Morello; Scott Hepburn; Dan Jackson
Utgivningsår: 2012

Förutom att ha varit med i ett avsnitt av Star Trek Voyager, så är kanske Tom Morello mest känd som medlem i Rage Against the Machine. Ett band som jag lyssnade en hel del på för många år sedan, så när det ryktades om att han nu skulle ge ut en serie blev jag väldigt nyfiken på att läsa den.

I Orchid så har människans jakt på profit lett till att naturen har totalhavererat. Havsnivån har ödelagt stora delar av världen, skapat starka maktenklaver på de höjder som undkommit vattnets slukande egenskaper. I sumpmarkerna runt om är det en ständig kamp för överlevnad. Att få mat, att inte bli tillfångatagen och såld som slav. Att inte bli uppäten, varken av andra människor eller de nya genetiska avarterna av djur som puttat ner människan från hennes plats högst upp i näringskedjan.

Det är en klassisk postapokalyptisk miljö som Morello har skapat, en värld som är becksvart. Det bör understrykas att jag har ganska svårt för sådana här historier där mänskligheten har degraderats till ingenting och där det ofta blir stereotypa framställningar av kvinnor och män.

Karaktärerna känns rätt typiska, Orchid är prostituerad som försörjer sin yngre bror och sin åldrande mamma. Simon den vältalige unge mannen, en rest av den akademiska världen som tillhör motståndsrörelsen, som av en slump gör Orchid och hennes bror, Yehzu sällskap. Även berättelsen i sig följer en utstakad väg. Det är en ständig flykt bort och ifrån och handlingen tar inga oväntade vändningar. Trots allt detta så vill jag inte avskriva denna helt och hållet. Det finns nämligen små fragment som kan lyfta serien något utöver att vara en ganska ordinär postapokalyptisk historia.

Annonser