Mind the Gap

Titel: Mind the Gap
Författare: Jim McCann; Sonia Oback; Rodin Esquejo
Utgivningsår: 2012

Olyckor brukar medföra att tidigare missämjor läggs åt sidan och att familjer kommer samman. I Elles fall så åker istället hennes familjs stridigheter och inte minst deras hemligheter fram, när de ställs inför det faktum att någon försökt mörda deras dotter/syster.

Själv befinner sig Elle i en ny situation för även om hennes kropp ligger i koma så har hennes medvetande full rörlighet. Tillsammans med Bobby, en annan komapatient, försöker hon ta reda på vad det är som har hänt henne, vilket visar sig vara en svårare och farligare uppgift än vad hon kan tro. För alla tycks bära på hemligheter och ha en egen agenda.

Nu finns det visserligen en touch av magisk realism i denna berättelse men det är i grund och botten en fråga om vem som har gjort vad och vilka hemligheter som de bär på. I viss mån ett klassiskt, vem kan man lita på, drama. Det är en ganska snårig komplott som McCann slänger ut och även om jag känner att det finns en liten risk för att det längs vägen kan bli alltför många och stora konspirationer, så är detta ett lovande första album.

Bland annat för att McCann lyckas skapa en väldigt sympatisk karaktär i Elle. Hon är trots allt en vardagsnära person i en familj, där status och girighet verkar vara den primära drivkraften. Jag fastnar även för den vänskap som skildras mellan Elle och hennes bästa vän Jo, som tydligt visar på att i vissa fall är vänskap viktigare än släktskap.

Teckningarna är bra utan att sticka ut för mycket. De är moderna vilket passar historien bra men känns för all del ändå inte generiska. I vissa partier så blir teckningarna mer lekfulla och detta sker vid tillbakablickar. Förutom att tydligt särskilja historien från nutid och dåtid visar de även på en annan stämning. Den av kär lekfullhet men även det lilla barnets rädsla.

Det blir även en stilpoäng för titeln som McCann fiffigt spinner sin historia kring. Dels finns den i själva olyckstillfället som sker i tunnelbanan men även i den värld som Elle befinner sig i. Den i gränslandet mellan liv och död.

Mind the Gap Mind the GapKlicka på bilderna för större format

Annonser