Chew

Titel: Chew
Författare: John Layman & Rob Guillory
Utgivningsår: 2011

Det enda som Tony Chu kan äta utan större bekymmer är konserverade rödbetor. All annan mat ger honom magont i det betydelsen att när han stoppar maten i munnen blir han fullt medveten om livsmedlets väg. Från hur och var det odlades, vilka bekämpningsmedel som användes och när det gäller kött, när och hur djuret slaktades.

Att vara cibopat kan ha andra fördelar, speciellt när man arbetar som polis. Vid ett besök vid en svartrestaurang så råkar Tony av en slump hitta en efterlyst massmördare. Detta efter att mördaren som arbetar i köket, råkar skära sig i fingret när han tillagar den soppa som Tony har beställt. En liten droppe blod i soppan är i det har fallet mycket värre än ett hårstrå, både för den efterlyste och för Tony. Efter mer blodspillan så slutar jakten till slut i att den efterlyste tar sitt liv, då han inte tänker erkänna sina brott. Tony i sin tur är lika bestämd att få fram sanningen och han har som ni förstår sitt eget sätt att få fram kunskapen om mördarens offer.

KrockgubbeDet är är en serie som får gå under etiketten: smutstiteln testar något nytt som ligger utanför bekvämlighetszonen. För kräsmagad och lättäcklad som jag är så är detta kanske inte en serie som jag skulle ha plockat upp om jag inte hört så mycket gott om den. För även om den emellanåt är rätt äcklig så blir det aldrig för mycket. En stor orsak till detta är teckningarna och färgläggningen. För där handlingen stundom är rätt brutal så är teckningarna väldigt lekfulla och färgglada. Färgerna hämtas från den ljusare delen av färgskalan och balanserar upp den annars ganska makabra historien. Det finns i skrivande stund sex stycken album med Tony Chu, och jag kommer definitiv att läsa dem, för det här är trots allt väldigt roligt.

ChewKlicka på bilden för att se den i större format

Annonser