Tom GauldKlicka på bilden för större format

Då detta är tre väldigt korta seriehäften så får det bli en gemensam recension.

Först ut blir häftet längst upp till vänster i bild, Guardians of the Kingdom i vilken två stycken vakter patrullerar på den tillsynes ändlösa muren. För att fördriva tiden så leker de lekar i vilken den ena ska gissa vilken mat den andre tänker på. Spanar efter fiender och funderar på varifrån de i sådana fall skulle komma. De har vandrat så länge fram och tillbaka att de glömt vilken sida som är vilken. Inte blir bättre av att den ena inte har tänkt på att höger blir vänster när han vänder sig om.

I The Wise Robot Will Answer Your Questions, så består varje sida av en bild på en robot som sitter på en bergstopp och de svar han ger. Svaren skiftar från de konkreta som kanske till de mer fantasieggande som bin och emellanåt ottrar.

Den sista Hunter & Painter som på bilden är uppslagen för att visa på Gaulds speciella tecknarstil, som bäst kan benämnas som nogrann men avskalad. I denna så är det snart dags för vernissage av den nya grottmålningen och konstnären har svårt att komma på vad han ska måla. Till sist bestämmer han sig för att måla kvinnorna som plockar svamp. Ett motiv som inte uppskattas av stammens ledare som hellre vill ha blodiga jakter.

Humorn är ibland väldigt påtaglig men även underfundig som i exemplet med roboten. Ibland kräver den även att man funderar ett varv till. Tom Gauld är en illustratör och serietecknare som jag uppskattar allt mer. För nyfikna rekommenderas hans hemsida och för litteraturintresserade så missa för all del inte hans illustrationer till artikeln i Washington Post om genrelitteratur.

Annonser