Stalinhusen

Titel: Stalinhusen
Författare: Ricarda Junge
Utgivningsår: 2011

Det finns böcker som borde komma med en varningsetikett. Ricarda Junges Stalinhusen är en sådan som gott och väl kunde märkas med ett: varning, bladvändare! För det är en spännande berättelse och jag ville bara läsa vidare för att få reda på vad det är som egentligen händer i huset i kvarteret kring Karl Marx-allee.

Till synes så rullar livet på. Människorna går till sina arbeten, vaggar sina barn till sömns och slänger ett vakande öga på cykeln som står låst i trapphuset. Lenas nya vardag består i att hon och Adrian försöker skapa ett nytt liv där Leander, Lenas man och Adrians pappa efter separationen inte längre är en naturlig del av deras liv. Det finns nu ett tomrum både i deras hjärtan som i deras lägenhet. Strax därefter så börjar Adrian prata om den gamla tanten, hon som öppnar fönstren och lämnar brinnande ljus på köksbordet. Det verkar som om det nu finns någon annan som kan fylla den plats som Leander lämnade efter sig.

Husen kring Karl Marx-alle eller Stalin-alle som den hette mellan åren1949-1961, är ett uttryck för den socialistiska klassicism som rådde, där den skulle vara nationalistisk i form men socialistisk i innehåll. Detta är en tanke som Junge väl fångar i sin roman. Där livet med övervakning och kontroll genomsyrade allt och där det inte fanns något privatliv, inte ens i det egna hemmet. Där gemenskap och paranoia var tätt sammankopplade och två sidor av samma mynt. Ett mynt som var präglat av rädsla. Att det är något som går igen i huset är det ingen fråga om men huruvida det är ett vanligt spöke eller inte får du läsa själv för att få reda på.

Stalinhusen fick jag tips om på Goethe institutets biblioteksblogg Alles Autobahn när jag sökte på boktips om Berlin och Ricarda Junge var en mycket trevlig ny bekantskap. Ett plus var även i den form som boken kom, nämligen ett danskt band, som känns lite mer rejälare än en vanlig pocket.

Även förlaget Thorén och Lindskog var en ny trevlig upptäckt och även idag så blev det ett nytt bibliotekslån med en av deras titlar. Så kolla in där om du vill ha tips på tysk samtida litteratur.

För den nyfikne finns det på Wikimedia Commons ett par bilder över Karl Marx-alle. Länk här.

Annonser