Der Boxer

Titel: Der Boxer; Die wahre Geschichte des Hertzko Haft
Författare: Reinhard Kleist
Utgivningsår: 2012

Vid 16 års ålder så deporterades Hertzko tillsammans med andra judar till koncentrationslägret Jaworzno. Där fick han arbeta i de kolgruvor som låg alldeles i närheten. Tack vare sin goda fysik, så klarade han av arbetet bättre än många andra som avrättades på plats när deras kroppar inte längre orkade med det hårda arbete som de sattes att utföra. Även på grund av sin goda fysik så uppmärksammas Hertzko av en lägervakt som låter träna upp Hertzko till att boxas mot andra fångar. De här matcherna tjänade som underhållning för lägrets militärer och matcherna var verkligen en fråga om liv eller död. Förloraren, om han inte dog i ringen sköts till döds utanför ringen.

Hertzko är bokstavligen en riktig fighter och lyckas överleva mot alla odds, däribland en av alla dödsmarscher varav en han senare lyckades fly ifrån. Efter kriget emigrerar Hertzko till Amerika där han börjar boxas för att tjäna sitt uppehälle och byter namn till Harry. Allt han strävar efter är att hans namn ska hamna i tidningen, så att hans ungdomskärlek Leah, ska återfinna honom. Den 18 juli 1949 kommer så hans stora chans till berömmelse när han ska boxas mot Rocky Marciano, proffsboxaren som hitintills inte förlorat en enda match.

Reinhard Kleists serieroman Der Boxer bygger på biografin om Hafts liv, som hans som Alan har nedtecknat. Vanligtvis så är jag skeptisk till när ett medie förmedlas i ett annat, så som när böcker ska bli film, filmer ska bli serier etcetera men i det här fallet så är jag glad över att Kleist satte sig ner och berättade om Hertzkos livsöde. Hade den inte varit i serieformat så hade jag inte fått upp ögonen för den. Det är ett spännande om än ett väldigt tragiskt människoöde, ett bland så många som verkligen förtjänar att få sin uppmärksamhet. Seriemedlet fungerar här utmärkt för att förmedla Hertzkos upplevelser och det är svårt att värja sig emot dem när de blir så tydliga som i Kleists bilder.

Der Boxer finns än bara utgiven på tyska men andra serier av Kleist har blivit översatta till engelska, så det är bara att hoppas att även denna blir översatt, så att den hittar en än bredare publik. För det är det väl värd.

Der Boxer - tecknarstil

Annonser