Önska dig vad du vill

Titel: Önska dig vad du vill; 5 sagor för vuxna
Författare: Jakob Arouni
Utgivningsår: 2005

Originaltiteln: Idioten, Fünf Märchen; avslöjar mer om bokens innehåll än vad den svenska titeln gör. För den här boken fokuserar verkligen på uttrycket att man ska vara försiktig med vad man önskar; för att önska är en sak, att faktiskt få drömmarna uppfyllda är en helt annan. Det är inte heller alltid de mest sympatiska människorna som önskefen besöker så önskningarna blir i slutändan inte alltid de bästa.

Det finns böcker där handlingen från början känns ganska förutbestämd, ett typexempel är Andrew Kaufmanns The Tiny Wife där slutet inte kom som någon större överraskning men där det ändå inte gör något då det är en trevlig läsning under tiden. Det är det inte i Önska dig vad du vill och detta orsakas mycket av krocken som blir i språket. Dels finns det ett distanserat avståndstagande i och med användandet av Sie (ni) samt att det är en ganska rå jargong mellan karaktärerna som gör att det känns som personerna ändå ska ha en ganska nära och kamratligt förhållande til varandra, som i rimmar illa i mina ögon.

Enligt baksidestexten, så klev Önska dig vad du vill snabbt upp på de tyska bästsäljarlistorna vilket i sin tur borde ha fått mig att lämnat kvar boken på bibliotekshyllan. För så kallade bästsäljare brukar vara signifikativt med en ganska tråkig läsupplevelse och så var det även denna gång.

Önska dig vad du vill får två bleka önskningar av fem.

Annonser