To say nothing about the dog

Titel: To Say Nothing About the Dog
Författare: Connie Willis
Utgivningsår: 1998

En dag trillade ett vykort från Colorado ner i brevlådan som bland annat innehöll ett tips om att jag som gillar Science Fiction borde läsa Connie Willis som inte bor så långt från vykortskrivarens hem. Sagt och gjort, valet föll på att börja med To Say Nothing About the Dog.

Den uppmärksamme har nog redan förstått att titeln anknyter till en annan känd roman med en dito ouppmärksammad hund, nämligen Jerome K. Jeromes Three Men in a Boat (To Say Nothing About the Dog). Recensionen av den finns här. Willis utgår från Jeromes roman och slänger in jetlaggade tidsresenärer, återuppbyggnaden av katedralen i Coventry och det stora uppgiften att se till att saker sker som det är förutbestämt utan att de ingriper för mycket med risken att det kan störa tidslinjen.

Mer än så blir aldrig science fiction-elementen utan den som vill ha mer hardcore sf får leta vidare. Istället så ligger fokuset på den klassiska historien med båtresor på Themsen, utspädd med hundar och katter som springer bort och seanser för att hitta dessa bortsprungna varelser. Den som har läst och Jeromes bok kommer trots detta att känna igen sig i den lite putslustiga humorn.

To Say Nothing About the Dog får två tidsmaskiner av fem men även fyra av fem förrymda katter för det här är en helt klart underhållande läsning och jag vill läsa mer av Collie Willis. Bland annat är finns det en novellsamling som verkar mycket intressant. Någon som har läst och kan rekommendera den?

Annonser