Bad Houses

Titel: Bad Houses
Författare: Sara Ryan & Carla Speed McNeil
Utgivningsår: 2013

Sista seriealbumet ut i denna trio är Sara Ryan (författare) och Carla Speed McNeils (tecknare) Bad Houses. Ett dåligt hus är ett hus som har en liten potential att bli sålt, ofta för att det inte har underhållits som sig bör och eller att det även är fullt med prylar, som inte har något annat värde än det rent sentimentala.

Huvudpersonerna Anne och Lewis träffas under en försäljning, där alla husets pinaler är till salu. För Lewis är det en helt vanlig arbetsdag och han kan inte riktigt förstå Annes upprördhet över att ett fotoalbum är till salu. För henne är det en högst privat ägodel som hellre borde brännas än att bli degraderad till en kommersiell produkt. För Lewis som tillsammans med sin mamma ordnar den här försäljningen, är det bara ett av alla ting som letar nytt hem.

Även Annes och Lewis mammor har vitt skilda synsätt på prylar. Lewis mamma arbetar dagligen med att ränsa upp och organisera ting och göra de mest oönskade sakerna till något säljbart. Annes mamma å andra sidan kan inte slänga någonting utan ser ett värde i allt. Från klänningen som Anne hade när hon var liten till snören som kan vara bra att ha.

Bad Houses är av dessa tre den tunnaste serien men är den som bäst lyckas med att fastna efter genomläsningen. Detta genom att den ställer frågan om prylars värde och ifrågasätter varför vi omger oss med de saker som vi gör. En fråga som känns extra aktuell när diskussionen om överkonsumtion till och med har spridit sig till omfatta den tidigare fredade Second Hand-shoppingen.

Berättartekniskt så sticker Bad Houses ut med att den har en berättarröst som kommer och går och som fyller i luckor här och där. Detta är inget som jag är så van vid men det fungerar mycket bra, bland annat för den används sparsamt. Trots sitt färgglada omslag, så är själva serien svartvit och teckningarna växlar från att vara detaljerade till att vara mer övergripande. Detta blir särskilt tydligt i bakgrundsbilderna. Personerna är alltid lika vältecknade.

Bad Houses var visserligen ett spontanköp och jag kan verkligen ställa mig frågan om jag i själva verket behöver fler böcker och även om jag rent rationellt vet svaret, så kan jag i alla fall känna att Bad Houses trots allt var ett bra inköp.

Bad Houses - tecknarstil

Annonser