Ms Marvel

Titel: Ms. Marvel; No Normal
Författare: G. Willow Wilson & Adrian Alphona
Utgivningsår: 2014

Ett av de nog mest omtalade tecknade serierna under 2014 måste ha varit Ms. Marvel författad av G. Willow Wilson och tecknad av Adrian Alphona. Wilson har tidigare skapat bland annat Air och Cairo, vilken den sistnämnda jag har läst och tyckte bra om men som inte finns recenserad här.

Uppmärksamheten kring serien beror mycket på att Wilson, som själv har konverterat till islam, med denna omgången av Ms. Marvel har satt en ung muslimsk tjej i huvudrollen, Kamala Khan. Tillsammans med sin mor, far och bror bor Kamala i New Jersey och brottas med det som tonåringar tampas med dagligdags. Att hitta sin plats i skolan där agendan sätts av de mer populära ungdomarna, att fastna framför datorn så att mattiderna missas. Att det i Kamalas fall handlar om att hon skriver fan fiction om hur Avengers räddar enhörningarnas planet från monster är bara en av de saker som gör att jag tycker att Wilson har skapat en härlig karaktär i Kamala. Att hennes familj har en bakgrund i Pakistan och att de är torende muslimer är bara en del av det som definierar Kamala. Marvel har helt enkelt bara uppdaterat och utökat sin repertoar lite grann.

Ms. Marvel känns väldigt modern och en fördel med dessa Marvel Now-titlar är att de ska kunna läsas av oss som inte har någon större förkunskap om tidigare händelser i Marvel-, och Ms. Marveluniversumet. Visst dyker det upp vissa andra superhjältar och Kamala själv bygger sin superhjältekaraktär på den tidigare Ms. Marvel, Carol Danvers men så här i första albumet så ligger allt på en grundläggande nivå.

Ms. Marvel är en utmärkt serie som handlar om att hitta sin egen identitet, både som privatperson och som i Kamalas fall, som superhjälte men även att våga vara den hon är och till slut blir.

Även teckningarna av Alphona känns väldigt moderna och för mig som en ovan Marvelläsare, så känns de rätt annorlunda för att vara en Marvelserie. Både färgläggningen och variationer av vinklar och perspektiv gör att serien får en uppfriskande lekfull känsla.

Ms. Marvel överträffade helt klart mina förväntningar och det känns rättvist att det ändå har fått så mycket uppmärksamhet. Ett så här lovande första album förtjänar verkligen det.

Ms Marvel - tecknarstil

Annonser