Batmanga

Titel: Batman the Jiro Kuwata Batmanga
Författare: Jiro Kuwata
Utgivningsår: 2014

Pow, Smash, Whack

Det går just inte att skriva ett inlägg om en Batmanserie från 1960-talet utan att ha med dessa ikoniska ljudeffekter från teveserien från samma decennium. Teveserien blev en enorm succé och populariteten fick bland annat till följd att under åren 1966-67 så publicerade Jiro Kuwata Batmanga, som namnet avslöjar en Batman manga. Under 2014 så börjar utgivningen ges ut i sin helhet för första gången på engelska. Detta är den första volymen och det kommer att bli tre volymer sammanlagt.

Kuwatas Batman bygger på The New Look som kom i mitten av 1960-talet och som bland annat satte Batman och Robin i situationen där de åter bekämpar brottslingar med diverse tekniska prylar. För att summera: 60-tal, vetenskapliga experiment som gärna går fel och högteknologiska gadgets vid sidan av vanliga telefonsamtal mellan Batman och Gordon. Den som vill ha en hård alternativt väldigt depressiv Batman så är detta inget jag skulle rekommendera men om du likt mig blir glad av titlar som: Lord Death Man; The Revenge of Professor Gorilla och The Man Who Quit Being Human, så är detta en given läsning.

Oh no. We didn’t make it in time… The emerald is shattered! He’s truly on a mad quest.

Förutom omslagen till de olika äventyren som har rött som accentfärg och någon enstaka sida som är i färg, så är det svartvitt som gäller genom hela serien. Det enda som egentligen skvallrar om att det är en japansk tecknad serie med några år på nacken, är i de fall när de icke-maskerade människorna avbildas. De har alla ganska stora ögon och rätt enkla utseenden vilket gör att exempelvis Bruce Wayne ser ut ungefär som alla andra. I Batmankostymen och  skurkarna i sina utstyrslar så står sig teckningarna mycket bättre. Omslagen är i sig riktigt snygga, även om exempelbilden inte är den finaste.

Batmanga - tecknarstil

Batmanga är precis så fånigt rolig som man kan förvänta sig från en 1960-tals serie och jag kommer definitivt att köpa de andra två volymerna när de ges ut.

Annonser