Titel: Henrietta’s War
Författare: Joyce Dennys
Utgivningsår: 1985

De här berättelserna publicerades först i tidningen Sketch under krigsåren 1939-45 och publicerades i bokform inte förrän 1985. Joyce Dennys har skapat ett alter ego, vid namn Henrietta och hon skriver brev till sin barndomskamrat som ligger ute i fält. Breven är rikt illustrerade med små bilder ur vardagen. Den första boken Henrietta’s War News from the Home Front sträcker sig mellan åren 1939-1942. Den andra boken Henrietta Sees It Through More news from the Home Front utspelar sig således under åren 1942-45.

I den lilla staden rullar livet trots allt på trots flyglarm, ransoneringskort och oro över nära och kära som tar militärtjänstgöring. Det är en skön samling karaktärer som florerar i denna berättelse. Henrietta själv, som trots ryggskott fortsätter sin dagliga kamp mot ogräset med hjälp av en varmvattenflaska fastspänd på ryggen. Hennes man läkaren, som sover fastän en bomb landar i grannens trädgård. Fru Savernack som blir rosenrasande när hennes vapen tas ifrån henne. Lady B som varje kväll skriver arga brev till Hitler för att tala om hur illa hon tycker om honom och kriget. Faith som med den enklaste handvändningen kan förtrolla en gammal hatt till det senaste nya och dirigenten som är helt upp över öronen förälskad i henne.

I min trio av knasigt brittiskt så är det dessa böcker jag vill lyfta fram. För fastän det här finns en melankolisk underton så är det här precis så brittiskt charmigt som jag var ute efter.

‘I was thinking to-day’, said Lady B dreamily, ‘that if all we useless old women lined up on the beach, each of us with a large stone in her hand, we might do a lot of damage.’
‘The only time I saw you try to throw a stone, Julia, it went over your shoulder behind you’ said Mrs Savernack.
‘Then I would have to stand with my back towards the germans’ said Lady B comfortably

Annonser